LVE Communicatie | Laat zien wie je bent

Zij heeft een blikje cola gestolen

Dat is heel wat duidelijker dan ‘zij heeft zich schuldig gemaakt aan het met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening wegnemen van een levensmiddel’. Dit kon je deze week lezen op nos.nl.

Heldere taal is belangrijk!

De aanleiding is dat D66 wil dat rechters in begrijpelijke taal gaan spreken. Fantastisch nieuws! Want daar maken wij ons ook iedere dag hard voor. Met veel passie en plezier. En daarin zijn wij in ons kikkerlandje niet de enige. Heldere taal, oftewel plain language, is de wens over de hele wereld. En ook daar dragen wij graag ons steentje aan bij!

LVE zat opnieuw in de jury van de Plain English Awards in Nieuw-Zeeland

Dit jaar nam ik opnieuw deel als internationaal jurylid voor de jaarlijkse Plain English Awards, dit jaar alweer voor de 13de keer georganiseerd door taalbureau Write in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Het doel van de awards is om iedereen aan te moedigen om heldere taal te gebruiken.


En de winnaar is … 
Dit jaar was het Ministry of Social Development de winnaar. Dit ministerie schrijft ieder jaar bijna 6 miljoen brieven naar haar burgers en klanten. Met ‘the Better Letter project’ streeft zij ernaar om deze brieven zo helder en begrijpelijk mogelijk te maken. Deze brieven gaan vaak naar kwetsbare mensen.

General Communitions Manager, Louise Beaumont, zegt hierover: 
“We used to say things like 'if you are in receipt of a benefit', now we just say 'if you're getting a benefit'. Or instead of 'these are your obligations', we say 'these are the things you need to do'. And if you have a subsequent child we just say 'if you have another baby' - so it's just simplifying the language."

Zij voegt hier aan toe: “using the right language with people changes the relationship”.


Heldere taal geeft mensen vertrouwen

Wij zijn het helemaal eens met Louise Beaumont. Want heldere taal voorkomt vragen of fouten van mensen omdat ze de boodschap niet begrijpen. Maar het zorgt er ook voor dat mensen vertrouwen hebben in de overheid en in elkaar. Minstens zo belangrijk.

Van hier tot Tokio! 
En dat is precies wat ook D66 wil bereiken. Heldere taal voor iedereen. Vertrouwen in het rechtssysteem. En juist daar werken wij iedere dag aan. In ons kikkerlandje en soms dus zelfs over landsgrenzen.

 


Racties (0)


Geef een reactie

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe:
Copyright All Right Reserved 2018 Loo van Eck
Loo van Eck
Pascalstraat 28
Ede
Gelderland 6716 AZ
Phone: 0318696900
Top
chat