Training Heldere moties en amendementen schrijven
– voor de overheid
‘En we gaan over tot de orde van de dag.’
Zo eindigen de meeste moties en amendementen. Klinkt wat ouderwets niet? En bovenal: wat betekent die zin eigenlijk? Een letterlijke vertaling zou de lezers oproepen direct weer aan het werk te gaan en het belangrijke stuk opzij te schuiven. Dát zou toch wel het laatste zijn wat de schrijver wil!
De ouderwetse taal in moties en amendementen, die lijkt af te stammen uit 1848 waarin de Wet op het amendement ontstond, is niet het enige wat schort aan deze impactvolle documenten. Documenten die iedere dag worden geschreven en gelezen. Ook de structuur is niet lezersgericht voor de beslissers. Bovendien is de inhoud zeker niet altijd relevant voor de lezers. En ontbreekt het juist aan steekhoudende argumenten.
Waarom zien alle moties en amendementen er tegenwoordig nog zo uit?
Dat weet niemand, bleek uit onderzoek onder bestuurders en hoogleraren Bestuursrecht. Het meest gegeven antwoord: ‘omdat we het altijd zo gedaan hebben.’ Wat u misschien verrast: u mág de stukken aanpassen aan deze tijd. Sterker nog, wij vinden dat het móét. De huidige bestuurscultuur vraagt erom.
Dus: ga niet over tot de orde van de dag. Maar ga over op een andere manier van schrijven.
In de training Heldere moties en amendementen schrijven leren uw Tweede Kamerleden, raadsleden, statenleden en leden van het Algemeen Bestuur van Waterschappen hoe zij dat doen.
Programma training Heldere moties en amendementen schrijven
Uw collega’s leren …
… wat de problemen zijn van de oubollige manier van moties en amendementen schrijven.
Hun doelgroep is eigenlijk vierledig: uw medebestuurders, het dagelijks bestuur, de ambtenaren die het moeten uitvoeren en de inwoner. Hoe lezen zij teksten? Naar welke informatie zijn zij op zoek? En hoe sluiten uw collega’s hierop aan?
… hoe het anders kan.
In de training presenteren we een nieuw format. Het nieuwe format heeft meerdere voordelen:
• Het bespaart tijd van de schrijvers. Zij leren het format invullen op een snelle manier.
• De schrijvers overtuigen. Het format is erop gericht om dé argumenten op een goede manier naar voren te laten komen.
• De schrijvers schrijven lezersgericht. De opbouw past precies bij de vragen van de lezer.
• De schrijvers zijn duidelijk. Dit is belangrijk om te overtuigen en te zorgen voor een goede uitvoering. Bovendien zijn het openbare stukken, dus ook de inwoners van uw gemeente vinden de stukken prettig leesbaar.
… hoe uw collega’s het nieuwe format invullen.
Hoe bouwt u uw motie of amendement logisch op? Welke argumenten overtuigen? Hoe sluit u aan bij uw belangen én de belangen van de lezer? Hoe zorgt u voor duidelijkheid?
… wat de visie is achter voorstellen die uw collega’s zelf lezen.
Uw collega’s schrijven niet alleen voorstellen, zij krijgen als bestuurder misschien wel honderden voorstellen per jaar te lezen. Nadat zij deze training hebben gevolgd kunnen zij deze voorstellen beter en sneller lezen. Omdat zij weten waar zij welke informatie kunnen vinden.
Resultaat training Heldere moties en amendementen schrijven
Na afloop schrijven uw collega’s moties en amendementen anno nu.
Zij schrijven overtuigende én heldere moties en amendementen. Zij weten precies hoe zij het nieuwe format invullen. Hierdoor besparen zij een hoop kostbare tijd. Want die tijd is schaars voor bestuurders.
Doelgroep
Voor iedereen die moties en amendementen schrijft.
Leden van:
• De Tweede Kamer
• Gemeenteraden
• Algemeen bestuur van provincies
• Algemeen bestuur van waterschappen
Didactiek
De training is op maat.
De training is gebaseerd op uw eigen overheidsorganisatie. Alle tips, theorie en oefeningen die u tijdens de training krijgt, kunt u meteen in uw dagelijkse praktijk toepassen. We zorgen ervoor dat het format dat we behandelen geïntroduceerd wordt in uw organisatie.
+ E-coaching
Na de training stuurt u een tekst naar de trainer. Hij of zij bekijkt uw tekst en geeft u feedback in een persoonlijk coachingsfilm. Hoe dat werkt, ziet u hier.
Wilt u deze training voor meerdere collega's organiseren?
Dat kan! Via een maatwerk e-learning of een klassikale training.
Maatwerk E-learning
Bestuurders zijn drukbezette mensen. Met onze maatwerk E-learning kunnen ze tijds- en plaatsonafhankelijk leren.
Klassikale training
Wilt u liever een klassikale training? Ook dat kan. Een trainer komt bij uw organisatie langs om uw bestuurders te trainen. Welke vorm u ook kiest, we ontwikkelen een training op maat voor uw organisatie. Neem gerust contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie via (0318) 69 69 00 of loo@lve.nl.
Maatwerk/Incompany
Wilt u deze training organiseren voor meerdere collega’s? Dat kan! Voor een groep medewerkers met eenzelfde opleidingswens organiseren wij graag een interne training.
De inhoud van onze trainingen is 100% op maat.
We ontwikkelen deze training op basis van presentaties die de cursisten zelf vaak geven. Daarbij leren we ze zo min mogelijk. Alleen dat wat ze nog moeten leren. Dus geen onnodige theorie. We kunnen dit zo doen omdat we het hele programma 100% op maat maken. We zien dus vooraf al precies wat de deelnemers wel goed kunnen. En wat ze nog moeten leren. Door ze alleen te leren wat ze nog niet kunnen, besparen we veel kostbare tijd. En blijft de training van de eerste tot de laatste minuut boeiend.
Met aandacht voor heldere communicatie en de uitstraling van uw organisatie.
Bovendien combineren we aandacht voor heldere communicatie met aandacht voor de uitstraling van uw organisatie. In onze trainingen kijken we namelijk ook hoe medewerkers de kernwaarden van uw organisatie kunnen vertalen naar een communicatiestijl die daarbij past. Dit alles kan, omdat we onze trainingen 100% op maat maken.
Ook het leertraject is 100% op maat.
We bieden meerdere leervormen aan. En wij combineren die verschillende leervormen in 1 leertraject. Wij noemen dat blended learning. Met blended learning leren de cursisten in hun eigen tempo. Op hun eigen manier. Op basis van eigen praktijksituaties. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat de leerinspanningen op deze manier het meeste renderen. Met andere woorden: het leereffect is groot.
Onze maatwerktrainingen hebben een groot leereffect.
En ze maken leren leuk!
En onze didactiek is uniek.
We zoeken namelijk de weg van de meeste weerstand. Want om cursisten ander communicatiegedrag te leren, moeten zij hier eerst de noodzaak van inzien. Wij gebruiken de weerstand om de noodzakelijke denkomslag te maken. Hierbij kiezen we voor onze 3D-methode:
•Demonstreren: we confronteren de cursisten met hun eigen gedrag. En laten zien hoe het beter kan.
•Discussiëren: we bespreken de weerstand die dit oplevert. En voeren de discussie.
•Doen: we geven een instructie. De cursisten gaan oefenen. En ervaren dat ze het kunnen. De weerstand is gebroken en slaat om in enthousiasme.
Deze methode passen we al toe sinds de jaren ’80.
Ouderwets? Misschien. Maar o zo effectief.
Een advies op maat.
Wilt u een opleidingsadvies voor uw organisatie, afdeling of team? Of heeft u vragen? Bel of mail gerust! Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken via (0318) 69 69 00 of via loo@lve.nl.