Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Icon Duidelijk schrijven

Duidelijk schrijven

Training Duidelijk schrijven in 1 dag


U schrijft iedere dag teksten. Naar klanten, collega’s of relaties. Een brief, een mail, een rapport, een webtekst, een interne notitie ... U schrijft wat af op een dag!

Het doel van iedere tekst die u schrijft: uw lezer ergens over informeren. Liefst natuurlijk zo duidelijk en snel mogelijk. Want niemand zit te wachten op misverstanden. Met veel heen en weer schrijven of bellen als gevolg.

Gelukkig is dat allemaal ook niet nodig. Zolang u maar duidelijk schrijft.

Maar wat ís dan een duidelijke tekst? En hoe schrijft u die? Daar zijn eenvoudig toepasbare schrijftechnieken voor. U leert ze in 1 dag. En daar heeft u de rest van uw leven profijt van.

U ervaart alle eyeopeners uit onze populairste schrijftrainingen. En als u denkt dat deze vooral gaan over het gebruiken van begrijpelijke woorden en het schrijven van korte zinnen en alinea’s? Dan heeft u het mis. Begrijpelijk schrijven gaat veel verder dan duidelijke taal gebruiken.

Hoe wij dat weten? Omdat wij de afgelopen 40 jaar iedere dag tientallen cursisten leerden beter te schrijven. Met succes! 

 

U kunt deze training zowel klassikaal als volledig online voor een groep medewerkers organiseren. Wilt u zelf de training volgen? Ook dan kunt u kiezen of u dat op ons kantoor in Ede of online doet.

Programma van de training Duidelijk schrijven in 1 dag

U leert …

… hoe u de inhoud van uw teksten afstemt op uw lezers
• Hoe u een doel- en doelgroepgerichte tekst schrijft door een plan te maken voordat u gaat schrijven.
• Hoe u bepaalt welke informatie relevant is voor uw lezers. 

… hoe u een duidelijke structuur aanbrengt in uw teksten
• Hoe u ervoor zorgt dat uw lezers direct zien wat uw belangrijkste boodschappen zijn.
• Hoe u uw boodschappen in de meest logische volgorde voor uw lezers zet.
• Hoe u gebruikmaakt van koppen: wanneer gebruikt u welke kop?
• Hoe u uw alinea’s duidelijk toelicht of onderbouwt.

… hoe u een duidelijke schrijfstijl gebruikt
• Hoe u korte, actieve zinnen schrijft zonder dat dat ten koste gaat van de inhoud.
• Hoe u ingewikkelde onderwerpen in begrijpelijke woorden opschrijft. 
• Hoe u uw teksten kort maar toch volledig houdt.

Goed om te weten: in deze training leert u schrijftechnieken om uw informatieve teksten te verduidelijken. U leert dus niet hoe u overtuigende of amuserende teksten schrijft. Wilt u daar meer over weten? Dan is de training Copywriting, de training Artikelen en blogs schrijven of de training Offertes schrijven misschien iets voor u.

Resultaat van de training Duidelijk schrijven in 1 dag

Na afloop van deze training …
… weet u wat de basisprincipes zijn van een begrijpelijke en snel te lezen tekst.
… houdt u tijd over, doordat u de juiste schrijftechniek toepast in uw teksten.
… schrijft u duidelijkere teksten die uw lezers snel begrijpen. 

Doelgroep van de training Duidelijk schrijven in 1 dag

Voor iedereen die …
… teksten wil leren schrijven die iedereen in korte tijd begrijpt.
… minder tijd kwijt wil zijn aan het schrijven van informatieve teksten.
… in korte tijd lang profijt wil hebben van dé schrijftechnieken voor een duidelijke tekst.

Didactiek

+ Oefeningen op basis van uw teksten
We baseren de training op een analyse van de teksten die u en de andere cursisten uit de groep uploaden op onze cursistensite. Zo zien we wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Bovendien gebruiken we de teksten om mee te oefenen, theorie mee te illustreren of om tips over te geven tijdens de training. Uiteraard gaan we zorgvuldig met dit materiaal om.
 
+ 40 dagen lang gratis tips!
Na de training krijgt u via onze app nog 40 dagen lang elke dag 1 tip die aansluit bij de training.
Deze tips houden u bewust van wat u heeft geleerd. Het idee hierachter is dat de leerstof nog beter blijft hangen, doordat u er nog 40 dagen mee bezig bent. Zo is het effect van de training nog groter!
 
+ E-coaching
Na de training stuurt u een tekst naar de trainer. Hij of zij bekijkt uw tekst en geeft u feedback in een persoonlijke coachingsfilm. Hoe dat werkt, ziet u hier.

Download hier de samenvatting van deze training.

Wilt u deze training voor meerdere collega's organiseren?

Dat kan! Klassikaal of volledig online. Wij maken de training 100% op maat voor uw organisatie. Op basis van de teksten van uw medewerkers. Hoe uitgebreid het programma is? Dat bepaalt u zelf. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie via (0318) 69 69 00 of loo@lve.nl.

Wilt u zelf meedoen met deze training?

Ook dat kan klassikaal of volledig online. Klik op de button 'Ik wil me inschrijven'. En vul het inschrijfformulier in. In het inschrijfformulier kunt u aangeven of u de training online wilt volgen of bij ons op kantoor in Ede.

 

 

Misschien vindt u dit ook interessant ...

Klantervaringen

Data en kosten

Inschrijven

Waarom eenvoudige taal alleen niet genoeg is

Schrijf in korte zinnen. Gebruik makkelijke woorden. Schrijf concreet. De ene na de andere tip zien we voorbijkomen. De tips zijn meestal gericht op het vereenvoudigen van de taal. En ze zijn allemaal waar. Maar dat is niet genoeg om een duidelijke tekst te schrijven!

Een aantal kanttekeningen bij duidelijke taal

Organisaties vragen ons vaak om hen te helpen bij het verhelderen van hun teksten. Dat doen wij natuurlijk graag. Maar soms waarschuwen we ze ook. Want duidelijke teksten kunnen ook tot eenheidsworst, saaiheid en botheid leiden ...

Een interview met Henk Buesink: 'Best schrijvende ambtenaar van 2019'

Henk Buesink steekt zijn enthousiasme over duidelijke taal niet onze stoelen of banken. Daarom nomineerden zijn collega's Henk voor de Direct Duidelijk-prijs: Best schrijvende ambtenaar. En hij won! Wij gingen met onze oud-cursist in gesprek.

Gemeente Enschede betrekt inwoners bij haar communicatie

"Wij kunnen wel zeggen dat onze teksten duidelijk zijn. Maar vinden inwoners dat ook?" Talissa Oude Bennink, projectleider Direct Duidelijk Enschede, vertelt wat de gemeente onderneemt om zo duidelijk mogelijk met inwoners te communiceren.

Duidelijk schrijven onder de aandacht houden?

Het softwareprogramma Klinkende Taal helpt u hierbij. Met 1 druk op de knop ziet u in Outlook of Word welke woorden, zinnen of alinea's uw tekst lastig om te lezen maken. En wat u kunt doen om ze te verhelderen. Bekijk de animatie!

Cursisten over de training Duidelijk schrijven in 1 dag

"Ik had de neiging om tijdens het schrijven mijn gedachten letterlijk op papier te zetten. Daardoor waren mijn stukken niet goed en snel leesbaar voor anderen." Philippien van Pijkeren deelt haar ervaring met de training Duidelijk schrijven in 1 dag.

Locatie

Maatwerk/Incompany

Wilt u deze training organiseren voor meerdere collega’s?
Dat kan! Voor een groep medewerkers met eenzelfde opleidingswens organiseren wij graag een training. Helemaal op maat. Geen enkele training is standaard. Alle combinaties zijn mogelijk. U kunt de training zowel klassikaal als volledig online organiseren.

 

Een advies op maat

Wilt u een advies op maat? Of heeft u vragen? Bel of mail gerust! Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken via (0318) 69 69 00 of via loo@lve.nl.Contact

Top
chat