Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Icon Juridische Teksten

Juridische Teksten

Juridische teksten herschrijven

Begrijpelijk. Overzichtelijk. Waterdicht.

 

Juridische voorwaarden of reglementen zijn documenten waarin de afspraken staan die je met elkaar maakt. Bijvoorbeeld bij een aankoop, verzekering, huur van een huis of een arbeidsrelatie. 

Onze visie?

Die afspraken die je met elkaar maakt, moet je helder opschrijven. Zodat beide partijen weten wat ze betekenen. Dat is ons uitgangspunt bij het schrijven van juridische teksten. Wij kijken naar een juridische tekst vanuit de lezer. Wat moet hij weten? Wat begrijpt hij? En pas daarna: wat wil de schrijver kwijt?

 

Daarnaast moet een juridische tekst haar doel bereiken: de lezer moet zich aan de afspraken houden. Dat hoeft niet met een dwingende toon vinden wij. Integendeel. 

De aanpak?

Tijdens het schrijven van een juridische tekst werken we nauw samen met uw juristen. Vaak in intensieve reviewsessies. Want het vertalen van juridische taal naar gewonemensentaal is een precisiewerkje. Want de tekst moet in eenvoudige taal nog wel juridisch waterdicht zijn. Is er voor bepaald jargon geen eenvoudig alternatief? Of zijn er verplichte juridische termen of alinea’s? Dat laten we dan staan, maar we leggen het ook uit in heldere taal. Ook staan we stil bij de inhoud: is alles relevant en noodzakelijk? Wat is het risico als we bepaalde afspraken over uitzonderlijke situaties niet vermelden? We bekijken op verschillende manieren hoe we de inhoud kunnen versimpelen. Dat gaat soms verder dan taal. En dat doen we samen met uw juristen. 

Het resultaat?

We schrijven een juridische tekst …

  • waarin alleen informatie staat die voor de lezer relevant is. Dat vergt lef.
  • met een lezersgerichte volgorde van de inhoud.
  • die we zichtbaar en helder structureren. Met alinea's, (kernzin)koppen, nummering en tekst die inspringt. Zodat de tekst optimaal zoekvriendelijk is.
  • waarin we ingewikkelde taal vertalen naar eenvoudige taal.
  • die begrijpelijk én juridisch waterdicht is. Altijd in samenwerking met uw juristen.

Remco Teerhuis, manager bij Meijers Assurantiën, over de polisvoorwaarden die we herschreven 

“Ik moet toegeven: de samenwerking met jullie tekstschrijver was in het begin wennen. Maar wel op een positieve manier! Ze is heel standvastig en geeft zich niet zomaar gewonnen. En dat zijn wij blijkbaar niet gewend. Ik merk dat we toch vaak in oude patronen terugvallen. Vasthouden aan oude formuleringen. Maar daar wil ik juist vanaf. Jullie tekstschrijver was terecht kritisch als wij weer met jargon aankwamen. Ze bedacht alternatieven die soms even wennen waren. Ze ging voor duidelijke en begrijpelijke taal. Ik vind het erg knap dat ze daar zo strak op stuurde. Het zorgt voor een stuk bewustzijn! Uiteindelijk zijn we tot een set voorwaarden gekomen die klantgericht, helder én juridisch waterdicht is.”

Misschien vindt u dit ook interessant ... 

Klantervaringen

Teksten die juridisch waterdicht én begrijpelijk zijn. Het kan echt!

Wij laten u graag zien wat er mogelijk is om de leesbaarheid van uw juridische teksten te verbeteren. Aan de hand van tips, voorbeelden, herschrijvingen en ervaringen van andere organisaties.

Meijers Assurantiën zegt gedag tegen wollig taalgebruik

Weg met wollig taalgebruik ... Op naar klantvriendelijke voorwaarden! Wij hielpen Meijers Assurantiën met het verhelderen van de polisvoorwaarden. Benieuwd hoe? Lees het interview met Remco Teerhuis.

Contact

Top
chat