Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Icon Detacheren: BAR-organisatie en LVE

Detacheren: BAR-organisatie en LVE

Een groot en uitdagend project:

BAR-organisatie leidt 700 medewerkers op om in 1 lijn te schrijven

In 2014 werd de BAR-organisatie opgericht: een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. De eerste jaren na de oprichting lag de focus vooral op het functioneren van de organisatie. Maar nu is er ruimte om de kwaliteit van de communicatie en dienstverlening te verbeteren. Cherren Tang, projectmanager Gebiedsontwikkeling in Barendrecht, vertelt over onze samenwerking. Het doel? We leren 700 mensen om heldere brieven, e-mails en raadsvoorstellen te schrijven.

 

Jullie gaan aan de slag met helder schrijven én strategisch adviseren. Waarom?
“Omdat we vorig jaar onze visie op onze dienstverlening hebben ontwikkeld. We willen dichtbij onze inwoners staan en persoonlijke, betrokken en betrouwbare dienstverlening leveren. Daar passen heldere brieven en e-mails naar de inwoners van de 3 verschillende gemeenten bij. Maar ook begrijpelijke raadsvoorstellen voor de 3 gemeentebesturen. We willen alles in 1 lijn hebben. Misschien is dat een utopie, maar we hopen dat de verschillen tussen de gemeenten er na dit traject niet meer zijn.”

 

Klinkt als een flinke klus! Hoe pakken jullie dit opleidingstraject aan?
“Dat is het ook! We gaan 200 mensen opleiden in het schrijven van heldere voorstellen. Dat project zijn we nu gestart met jullie trainer Joep. Hij is 1 dag per week aanwezig op 1 van onze locaties en coacht onze medewerkers in het schrijven van de voorstellen. Hij beoordeelt daarbij niet alleen de structuur, vorm en opbouw van een stuk. Maar hij kijkt ook of de adviseurs strategisch en bestuurlijk sensitief adviseren. In september krijgen de medewerkers vervolgens een training van Joep.”

 

Opvallende keuze: eerst coachen en daarna een training. Hoezo doen jullie dat zo?
“Daar hebben we voor gekozen omdat Joep dan al feeling krijgt bij de raadsvoorstellen. Hij weet precies wat er al goed gaat bij het schrijven en waar hij extra aandacht aan moet besteden in de training straks. Zo kan hij onze medewerkers dus heel gericht opleiden.”

 

Wat vinden de medewerkers van de coachgesprekken?
“Natuurlijk zijn er altijd mensen bij die een coachgesprek zonde van de tijd vinden. Maar de meeste mensen vinden de gesprekken met Joep gelukkig leuk én nuttig. Ze vinden dat hun voorstellen er beter door worden. En ook onze domeindirecteuren raden mensen aan om hun stukken door Joep te laten controleren.”

 

En hoe zit het met de brieven en e-mails?
“Dat traject pakken we op een andere manier aan. Hiervoor laten we 30 van onze medewerkers door jullie opleiden als taalcoach. Zij leren van jullie hoe ze teksten schrijven in taalniveau B1, hoe ze feedback geven, hoe ze coachgesprekken voeren en hoe ze omgaan met weerstand. Zodat ze vervolgens zelf 500 van onze medewerkers kunnen leren om brieven en e-mails in taalniveau B1 te schrijven. Die 500 medewerkers hebben overigens vooraf wel jullie e-learningmodule Schrijven in taalniveau B1 gevolgd, zodat ze de basis kennen. De coaches kunnen dan verder verdiepen in workshops.”

 

Best spannend om zoveel mensen op te leiden. Is er wel animo voor de functie taalcoach?
“Een projectteam en jullie werken samen aan een campagne om mensen hiervoor te enthousiasmeren. Ik denk dat die campagne zo aansprekend is dat straks iedereen misschien wel coach wil worden!”

 

Jullie pakken dit project deels intern op en besteden het deels uit aan ons. Waarom past dat bij jullie?
“Wij geloven heel erg in maatwerk en dat komt in de samenwerking met LVE naar voren. In zo’n grote organisatie als de BAR-organisatie is het niet fijn als iedereen over 1 kam wordt geschoren. Daarom peilen we per afdeling en per domein de behoeften. Jullie denken goed met ons mee als we tips of adviezen nodig hebben en daar steken we veel van op. Wij leveren de gevoeligheden en de cultuur van de organisatie en jullie geven jullie visie op heldere taal. Zo hebben we een mooie samenwerking!”

 

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Stuur gerust een e-mail naar loo@lve.nl of bel naar (0318) 69 69 00. Dan vertelt 1 van onze adviseurs u meer. Zodat u samen tot een maatwerkoplossing komt waar u het meeste aan heeft.

 

Contact

Top
chat