Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Icon Iedereen kan dichten

Iedereen kan dichten

Dichtstress in december?

December is de dichtmaand bij uitstek, maar helaas kan al dat rijmen en dichten niet iedereen bekoren. Veel mensen zien er tegenop, stellen het uit of schieten zelfs in de dichtstress. Dit terwijl een gedicht de perfecte manier is om op een creatieve wijze uiting te geven aan wat je voor iemand voelt of van iemand vindt. Tenminste dat vinden wij bij Loo van Eck. Om erachter te komen hoe de gemiddelde Nederlander tegen al dat dichtwerk in december aankijkt, lieten we onderzoek uitvoeren onder 1.084 volwassen Nederlanders. De resultaten vind je hieronder.

 

Heb jij last van dichtstress? Of een hekel aan dichten? Pas dan onze dichttips toe!
Je gedicht is dan vlot af én jouw vriend of familielid zal verrast zijn door jouw gedicht! Klik op de button hieronder en download gratis het boekje ‘Iedereen kan dichten’.

 

pdf iedereen kan dichten

 

Utrechters en Overijsselaars hebben meeste moeite met dichten

Van alle Nederlanders hebben Utrechters en Overijsselaars de meeste moeite met dichten. Meer dan 4 van de 10 inwoners van die provincies vindt het lastig om een goed gedicht te schrijven voor de feestdagen. Zeeuwen en Flevolanders kost dit daarentegen veel minder moeite. Benieuwd hoe dat zit in jouw provincie? Je ziet het in de afbeelding.

Mannen willen rijmloze feestdagen

Begin jij al in de zomer sinterklaasgedichten te schrijven of ben jij juist groot voorstander van rijmloze feestdagen? Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van alle Nederlanders Sinterklaas en Kerstmis het liefst zonder gedichten viert. Opvallend genoeg zijn vooral mannen onder de 30 jaar hier een voorstander van. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de afbeelding.

 

Veel dichtstress in Utrecht en Noord-Brabant

Te laat beginnen, geen duidelijk thema en het brainstormen overgeslagen; zonder de juiste voorbereiding krijg je geen sterk gedicht. Zeker wanneer je het lastig vindt om goed te rijmen, kan het schrijven van een sinterklaasgedicht stressvol zijn. Met maar liefst 34% ervaren Utrechters en Brabanders de meeste dichtstress, terwijl Zeeuwen er opvallend weinig last van hebben. Benieuwd hoe dat in jouw provincie zit? Je ziet het in de afbeelding.

  

Mannen laten sinterklaasgedichten door anderen schrijven

Een gedicht is leuk wanneer je voelt dat de schrijver zijn best heeft gedaan voor jou. Toch heeft maar liefst 21% van alle Nederlanders weleens familie of vrienden gevraagd om hun gedicht te schrijven. Mannen besteden sinterklaas- en kerstgedichten het vaakst uit. Benieuwd of mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën hun gedicht weleens door een ander hebben laten schrijven? Je ziet het in de afbeelding.

 Groningers en Gelderlanders houden van sinterklaasgedichten

De feestdagen zonder gedichten: een utopie of een nachtmerrie? Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders vindt rijmen en dichten een onmisbaar onderdeel van de feestdagen. Opvallend genoeg zijn Groningers en Gelderlanders de grootste liefhebbers van kerst- en sinterklaasgedichten. Benieuwd naar hoe het met de dichtliefde in jouw provincie staat? Je ziet het in de afbeelding.

 

 

Top
chat