Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Hoe schrijf je een webtekst die opvalt? We hebben 4 tips voor je.

 

Op je website heb je slechts een paar tellen om de bezoeker te verleiden verder te kijken of te lezen. Mislukt dit? Dan klikt de bezoeker weg en gaat hij op zoek naar een concurrent waar hij wel snel datgene vindt dat hij wenst. Of hij belt je klantenservice, waardoor medewerkers het daar onnodig druk hebben. De vormgeving van je website is erg belangrijk bij de beslising van de bezoeker door te lezen of weg te klikken. Maar je webteksten ook. Daarom 4 tips die je helpen je bezoekers direct te laten merken dat ze op jouw website aan het juiste adres zijn. 

Tip 1: weet wie je webtekst leest

Voor wie schrijf je? Heb je geen idee? Hou dan maar op! Je tekst slaat alleen aan als je weet wie je lezers zijn. Wat zijn hun motieven? Wat zijn hun vooroordelen? Wat vinden ze boeiend? Zijn ze gevoelig voor rationele of emotionele argumenten? En ... hoe speel je hierop in?

 

Lees ook: Boeiende zakelijke blogs schrijven? Zo doe je dat!

Tip 2: kies de juiste toon

Je site heeft succes als je in de juiste taal de juiste dingen zegt. Het is niet alleen wát je zegt, maar ook hóe je het zegt. Serieus of populair? Vriendelijk of dwingend? Ouderwets of modern? Heel veel keuzes. Wat is nou slim? Slim zijn de keuzes die aansluiten bij de lezer en de situatie. Ken je lezer!

Tip 3: gebruik kopjes in een webtekst

Herkenningspunt nummer 1 op een website? De kop! Een kop kan de pagina maken of breken. Zorg daarom dat de kop vertelt waar de pagina over gaat. En breed genoeg is, zodat hij aansluit bij de zoekopdracht van de bezoeker. Zet verder kopjes boven iedere alinea. Dan kan de lezer snel de inhoud van je pagina scannen. Bovendien zijn die kopjes ook goed voor de vindbaarheid van je webtekst als je er de zoekwoorden in verwerkt. En zo komen we gelijk bij tip 4.

Tip 4: gebruik keywords

Keywords zijn de trefwoorden waar je op gevonden wilt worden. Zorg ervoor dat je deze keywords op elke pagina in de tekst verwerkt. Lastig? Nee hoor. Kruip in de huid van je bezoekers. Op welke woorden zoeken ze?

 

Lees ook: Content creëren op een strategische manier

Extra tip: laat je inspireren

Tijdens onze training Content maken voor de website oefen je het schrijven van webteksten onder begeleiding van een ervaren trainer. Van nieuwsberichten tot een FAQ. En van interviews tot formulieren. Op maat. Dus op basis van teksten voor je eigen website. Na afloop van de training heb je genoeg inspiratie om wel 100 unieke webpagina’s te vullen!

 
Top
chat