Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Je las pas geleden dat we onze mouwen opstroopten als internationaal jurylid voor de Plain English Awards in Nieuw-Zeeland. Om te bepalen ‘wie de helderste van ons allemaal is’. Op 14 oktober is de feestelijke virtuele onthulling van de winnaars. Nog even geduld hebben dus.

 

Ik heb samen met mijn 2 medejuryleden al wel de 3 finalisten bepaald voor de categorie Best Plain English Website voor de overheid. De finalisten werden afgelopen week bekend gemaakt. 1 van de finalisten is www.covid19.govt.nz. Op deze speciale coronawebsite van de Nieuw-Zeelandse overheid lees je alles wat je moet weten over corona.

Wat zeiden ze eigenlijk?

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft haar beste beentje voorgezet om de 5 miljoen mensen in haar land zo helder mogelijk te informeren over de pandemie. En op dit moment met extra aandacht voor: hoe kunnen we ervoor zorgen dat in Nieuw-Zeeland zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen ingeënt zijn? Zodat de grenzen zo snel mogelijk weer open kunnen.

 

De website is helder. De corona-campagne is ook helder. Maar wat ik ondanks de potentiële glimmende beker voor ‘Best Plain English Website’ nog wel mis op deze website, is iets wat de Nederlandse overheid op rijksoverheid.nl wél doet: een samenvatting van de persconferenties in eenvoudige taal.

 

Zo kunnen we van elkaar blijven leren. 

Wat zijn de Plain English Awards? 

De Plain English Awards beloont organisaties in Nieuw-Zeeland die op een heldere, duidelijke en klantvriendelijke manier communiceren met hun klanten. De Plain English Awards heeft 3 doelen:

  1. Documenten van overheden en organisaties verbeteren. Zodat iedereen deze kan begrijpen.
  2. De noodzaak en voordelen van heldere taal onder de aandacht brengen.
  3. Ervoor zorgen dat mensen eerder kiezen voor organisaties die heldere taal gebruiken.


Volg het op www.plainenglishawards.org.nz.

Vind alle finalisten op www.plainenglishawards.org.nz/judging/announcing-our-2021-plain-english-awards-finalists/. 
Top
chat