Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Sinds we massaal thuiswerken zijn we digitaler dan ooit. Daar horen ook videogesprekken bij. Of het nou via Zoom, Teams, WhatsApp of Whereby is. Deze 5 tips voor videogesprekken helpen je om het beste uit je videogesprekken te halen. Even lachen naar de camera!

 

Fijn hè, dat je niet meer in de file hoeft te staan voor dat ene overleg? Lekker hè, niet meer haasten om op tijd te zijn? Je bent tegenwoordig met 1 druk op de knop bij je afspraak. Op de juiste plek, op tijd én op je best. Tenminste, als je deze tips volgt.

Tip 1. Log op tijd in voor je videogesprek

Test je verbinding op tijd. Meld je het liefst 10 minuutjes van tevoren aan voor je digitale vergadering. Blijkt dat je nog iets moet installeren bijvoorbeeld? Dan heb je daar nog rustig de tijd voor.

Tip 2. Zorg voor goed beeld tijdens je videogesprek

Dat betekent:

Zet je camera op ooghoogte

Kijk het liefst recht in de camera. Dus film jezelf niet van bovenaf of van onderaf. Dat levert niet altijd de meest charmante plaatjes op. Ook is het fijn als je op ‘gelijke hoogte’ zit als je gesprekpartner. 

Kies een goede achtergrond

Dat betekent geen stapel wasgoed of een kast vol rommel. Dat betekent wel een gezellige plank met boeken of een plant. Zoek de beste balans tussen niet te veel afleiding, maar wel een beetje sfeer. Is het op jouw thuiswerkplek echt even geen optie om te vergaderen met spelende kinderen in de buurt en een bellende partner naast je? En beland je in de schuur of in een hoekje op een rommelige zolder? Maak dan gebruik van een fictieve fotoachtergrond of maak je achtergrond vaag. Veel programma’s, zoals Teams, hebben die mogelijkheid. 

Voorkom tegenlicht

Zorg dat je niet met je rug voor een raam zit bijvoorbeeld. Je wordt dan een donker silhouet. Dat is vervelend voor je gesprekpartner. 

Zet je telefoon, tablet of laptop op een stabiele ondergrond

En hou deze dus niet in de hand op je schoot als je belt. Bewegend beeld leidt af en is onrustig voor je gesprekpartner. 

Ga niet te dicht met je gezicht voor het scherm zitten

Houd een beetje afstand. Zorg het liefst dat ook een deel van je schouders in beeld is. Het is fijn als je gesprekpartner ook wat van je lichaamstaal kan zien. Net alsof je tegenover elkaar aan tafel zit.

Huilend kind? Lang leve de mute-knop! 

Tip 3. Zorg voor goed geluid tijdens je videogesprek

Jij wilt je gesprekspartner goed kunnen horen. En je wilt dat je gesprekspartner jou goed kan horen. En niet je zoontje van 2 die weigert zijn ochtenddutje te doen. Of de wasmachine die net begint te centrifugeren. Dus zoek een plek op waar je bijvoorbeeld de deur dicht kunt doen. Of druk jezelf op ‘mute’ als je niet aan het woord bent. Zodat je gesprekspartner geen last heeft van bijgeluiden.

Tip 4. Print belangrijke informatie van tevoren uit

Je bent misschien gewend om vanaf je beeldscherm te werken, ook tijdens een overleg. Of je wilt niet te veel printen (safe the trees, heel goed). Maar als je videobelt, dan kan het lastig zijn om te schakelen tussen je documenten op je beeldscherm en je gesprekpartners. Ook is het voor je gesprekspartner minder fijn als je ogen steeds van links naar rechts over het scherm vliegen. Je voert een natuurlijker gesprek als je kijkt naar papieren die voor je liggen. Zorg daarom dat je de belangrijkste informatie in ieder geval toch even print.

 

Je bent er helemaal klaar voor! 

Tip 5. Vergeet je kop koffie niet

En wissel je favoriete, verschoten sweater op tijd om voor een net shirt of een leuk topje. Je bent er helemaal klaar voor. Veel plezier!

Meer tips over hoe je goede gesprekken voert?

Aan de telefoon, achter de balie of via een scherm? Dankzij de juiste gesprekstechnieken maak je van ieder zakelijk gesprek een succes. Wij maken graag een training op maat voor jou en je collega's. Klassikaal of volledig online. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie via loo@lve.nl of (0318) 69 69 00. Op zoek naar een training voor jezelf? Neem een een kijkje bij onze training Zakelijke gesprekken voeren.  




Top
chat