Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Storytelling. Dat begrip hoor je overal. Steeds meer mensen vertellen verhalen om hun publiek te raken tijdens een presentatie. Maar hoe krijg je dat verhaal ook goed op papier? In deze blog lees je alles over storywriting.

 

Als je je publiek, je collega’s, je managementteam of je klanten in het hart wilt raken. En hen in beweging wilt brengen. Dan is een standaard presentatie niet genoeg. Iedereen weet inmiddels dat daar meer voor nodig is. Storytelling om precies te zijn. Maar als je je verhaal eenmaal in het hoofd hebt ... hoe schrijf je het vervolgens ook goed op? Echte schrijfregels bestaan daar niet voor. Maar ik kan je wel een paar schrijftips geven. Hieronder vind je er 10!  

Schrijftip 1: begin gewoon met schrijven 

De enige manier om een verhaal te schrijven is door woorden op papier te zetten. Niet jarenlang mijmeren over die briljante openingszin, gewoon beginnen. Voor mij werkt het goed om tijd af te bakenen. Daar houd ik mezelf aan, ook als ik geen zin heb. Discipline is belangrijker dan inspiratie. Of vervang de uren voor de televisie door schrijfuren. Veel mensen hebben dan opeens tijd voor een omvangrijk oeuvre.

Schrijftip 2: stop met het zoeken naar avontuur 

Een geruststelling: je hoeft niet groots te leven om groots te schrijven. ‘Echt gebeurd’ is geen garantie voor een goed verhaal. Meestal juist niet zelfs. De werkelijkheid is absurder en toevalliger dan de romanwerkelijkheid. “Het gaat om wat je achterlaat op papier,” zei schrijfster Zadie Smith in een interview.

Schrijftip 3: leer van anderen hoe je goede verhalen schrijft 

Gelukkig zijn er al een paar boeken geschreven. Leer daarvan. Herlees scènes die je goed of juist slecht vindt. Welke keuzes maakte de schrijver? Wat mij heeft geholpen: sla een willekeurige bladzijde open uit een favoriet boek. Schrijf een paar zinnen over, sla dan het boek dicht en schrijf door. Opeens schrijf je met een andere stem. Zo leer je wat je zelf anders doet.

Schrijftip 4: stop geen clichés in je verhaal 

Dromen, onweersbuien of vastgebonden vrouwen in een druppelende kelder … Pas op voor clichés en de makkelijkste weg. Als je een vastgebonden vrouw nodig hebt om mee te beginnen, dan schort er iets aan de opbouw. Dromen zijn een goedkoop trucje om iets vaags over het innerlijk te vertellen. Echt spannende scènes hebben geen onweersbuien nodig, maar doen het ook uitstekend bij een zonnetje.

Schrijftip 5: schrijf niet alledaags 

Als schrijver is je instrumentarium beperkt: 26 letters. Probeer daar echter alles uit te halen wat erin zit. Ontdek je eigen stijl. Een nieuw boek moet onderscheidend zijn van alle andere. In het laatste boek van Tommy Wieringa las ik bijvoorbeeld de zin: ‘Zijn schouders zijn een kleerhanger voor het trainingsjasje dat hij draagt.’ Kijk, dan doe je iets met taal.

Schrijftip 6: bezoek musea 

Veel kunstenaars zijn meesters in het kiezen van hét dramatische moment. Je wordt als bezoeker het schilderij ingetrokken. Zo werkt het ook met een goed verhaal. Beschrijf juist die schilderij- of fotomomenten. Bij mij thuis hangt een foto van fotografenkoppel Formento & Formento. Die foto is de weergave van een prachtige roman.

Schrijftip 7. omarm ontevredenheid tijdens het schrijven 

Vergis je niet: schrijven is vaak frustrerend. Het is belangrijk om die frustratie om te zetten in creativiteit. Frustratie laat je namelijk zien waar de pijnpunten zitten in je verhaal. Juist daar zit de kans om het nog beter te doen. Accepteer dat je nooit helemaal tevreden bent. Alleen slechte schrijvers denken dat hun werk heel goed is.

Schrijftip 8: gebruik nooit de woorden ‘letterlijk’ en ‘figuurlijk’ in je verhaal 

Allereerst omdat ze lelijk zijn. Daarnaast heb je ze niet nodig, omdat je daarmee uitlegt wat je net hebt beschreven. Tot slot omdat veel mensen ze verkeerd gebruiken. Een kamer waarin de muren letterlijk op je

afkomen is hoogst onwaarschijnlijk. Of je moet op de set van een horrorfilm beland zijn.

Schrijftip 9: ga wandelen of fietsen om inspiratie op te doen 

Alcohol of eenzame opsluiting maakt je geen goede schrijver. Beweging wel. Als ik niet meer weet hoe het verder moet, ga ik wandelen of fietsen. Dan krijg ik altijd een nieuw licht op mijn verhaal. Wat ook werkt: schrijf aan het einde van je schrijfdag alvast de eerste zin van de volgende scène. Dan hoef je nooit met een leeg vel te beginnen.

Schrijftip 10: ontdek je eigen regels

Niemand kan je vertellen hoe je een goed verhaal schrijft. Iedereen doet het anders. Geniet, houd vol en blijf kritisch op je eigen werk. Schrijven is niet veel anders dan het ontdekken van je eigen stijl, iedere zin opnieuw.

Wil je leren hoe je een goed verhaal vertelt? 

Lees dan ook onze blog waarin we je 8 tips geven waarmee je zelf met storytelling aan de slag kunt.
Top
chat