Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Hoe kun je sneller leren lezen zonder dat ten koste gaat van het begrip van een tekst? Daar zijn verschillende leesstrategieën voor. In dit artikel deel ik een aantal strategieën om sneller teksten te lezen. 

 

Notities, brieven, e-mails, rapporten. We lezen stapels en stapels documenten. Wat we met gemiddeld 200 tot 250 woorden per minuut doen. Het is mogelijk om 3850 woorden per minuut te lezen. Dat is namelijk de leessnelheid van Sean Adams. En meteen ook het wereldrecord. Hij leest dit artikel bijna 4 keer in 1 minuut!

Soms gaat snel lezen vanzelf

Vind je een onderwerp leuk? En weet je er veel van? Dan lees je al een stuk sneller. Veel sneller dan wanneer je bijvoorbeeld een memorie van dupliek moet lezen. Of de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering.

En anders helpen deze 3 tips om sneller te lezen 

Ik beloof je geen wereldrecords, maar wel veel vooruitgang. 

Tip 1. Creëer de juiste voorwaarden om te lezen

Raak je snel afgeleid in een drukke kantoortuin? Zoek dan een stiltewerkplek op. Zit rechtop en zet je e-mail uit. Doe eens een willekeurige concentratieoefening. Het kost je misschien 1 minuut, maar het levert je vele minuten op met lezen.

 

Bijvoorbeeld: neem een willekeurig woord in gedachten. Spel dit woord van achter naar voor. Probeer het in je gedachten voor je te zien. Bedenk steeds langere en moeilijkere woorden. Doe dit ongeveer 1 minuut.

Tip 2. Bepaal voor het lezen je leesdoel

We lezen omdat we iets met de tekst moeten. Een besluit nemen. Overtuigd raken. Of slechts op de hoogte zijn van iets. Lezen is een middel om een doel te behalen. Lees dus niet elke tekst op dezelfde manier. Lees je een uitgebreide evaluatie? Dan lees je op zo’n manier dat je die informatie eruit haalt die voorkomt dat je bij een volgend project dezelfde fouten maakt. Die aanbevelingen wil je er minimaal uithalen. Jouw doel is niet om aan het einde van de middag te kunnen zeggen ‘wat heb ik heerlijk zitten lezen!’. Moet je een dik rapport lezen om slechts van de inhoud op de hoogte te zijn? Lees het dan vluchtig en focus op de conclusies. Misschien kun je zelfs alinea’s overslaan.

Tip 3. Oriënteer je op de tekst voordat je gaat lezen

Kijk bijvoorbeeld naar de inhoudsopgave, scan de kopjes en lees eventueel de conclusie. Je hebt dan al een idee waar de tekst over gaat. Als je weet waar je naartoe leest, gaat je snelheid namelijk omhoog. Goede teksten hebben een voorspelbaar verloop: wil je in 1 minuut een spannende thriller lezen? Begin dan op de laatste pagina. Dan zie je namelijk meteen dat het inderdaad de butler was, die de vrouw des huizes omgebracht heeft. Wil je de belangrijkste boodschap lezen uit een brief? Die staat dan redelijk bovenaan, gevolgd door een uitleg.  

 
Top
chat