Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Je collega's coachen en ze te helpen helder te schrijven. Het is geen gemakkelijke taak. Als schrijfcoach moet je niet alleen weten hoe je een goede tekst schrijft. Je moet ook in staat zijn om je collega's te overtuigen. En ze op een positieve manier feedback kunnen geven. Daarom: 4 tips voor schrijfcoaches! 

 

'Ik wil echt niet overkomen als een docent, hoor.'
‘Wat als een collega niets met mijn tips doet?’
‘Wat doe ik als ik weerstand krijg van mijn collega’s?’
‘We zitten op dezelfde afdeling en ik wil niet dat ze denken dat ik me nu ineens beter voel.’

 

Allemaal opmerkingen die ik regelmatig voorbij hoor komen wanneer ik een schrijfcoachtraining geef. Terechte opmerkingen! Want schrijfcoaches hebben geen gemakkelijke taak.

Schrijfcoaches zijn de troubadour op de werkvloer

Het zijn de poortwachters die wollig en slecht geschreven teksten terugbonjouren naar de schrijvers. Schrijfcoaches trekken als bevlogen poëten van flexplek naar flexplek. Om collega’s hulp te bieden in plaats van ze eenzaam door te laten ploeteren. Om ze op de hoogte te brengen van het nut van de schrijfwijzer. En de kracht van kernachtige teksten. Zowel intern als extern.

Om alle (soon-to-be) schrijfcoaches te helpen bij het coachen: 4 coachtips!

Zo staan straks alle neuzen dezelfde kant op. Zet iedereen de schouders eronder. Maken vele handen licht werk. Wordt er niemand uit z’n zadel geworpen! En verlaten er enkel heldere teksten de poort om in de inboxen en op de deurmatten van lezers te belanden.

Tip 1 voor schrijfcoaches. Bereid een coachgesprek voor

Je hoeft geen schrijfgoeroe te zijn die met antwoorden komt bij elke ademteug. Komt een collega met een vraag? Plan – als dat nodig is – een gesprek in. Zo kan jij je in alle rust eens goed over het stuk buigen. En kom je met een advies waar jullie allebei iets aan hebben.

Tip 2 voor schrijfcoaches. Geef meer tops dan tips tijdens je coachgesprek 

Bij sommige stukken zie je direct allemaal dingen die misgaan. Lange zinnen, moeilijke woorden. Te veel, ontbrekende of slecht gestructureerde informatie. Ik weet dat de verleiding om alle tips te geven naar je lacht als een Snicker tijdens een dieetprogramma. Maar hoe groot die verleiding ook is: overlaad je collega niet met tips! Want dan kijkt hij in de toekomst wel uit om weer bij je aan te kloppen. Bovendien is het niet haalbaar om alles op te volgen. Wat je beter kunt doen? Kritisch naar het stuk kijken. Beoordeel welke gouden tip (ja, inderdaad maar 1) je kunt geven zodat de schrijver een stap in de juiste richting maakt.

Tip 3 voor schrijfcoaches. Zonder uitspraken over het effect heeft het geen effect

Tips en tops zijn leuk. Maar wat schrijfcoaches vaak vergeten, is uitleg over waarom ze die top en tip geven. Oftewel: leg uit welk effect het heeft als de schrijver jouw tip toepast.

 

Een voorbeeld:

‘Ik zie dat je heel volledig bent in de informatie die je geeft. Maar is al deze informatie nodig? Schrijf alleen de informatie op die je lezer nodig heeft om het stuk te begrijpen. Dan wordt de tekst niet alleen korter, maar ook een stuk duidelijker. Zodat je lezer niet afhaakt tijdens het lezen.'

Tip 4 voor schrijfcoaches. Stel je kwetsbaar op tijdens het coachgesprek 

Dit is mijn gouden tip. Dit voorkomt dat jij met een liniaal in de hand uit de ivoren schrijfcoachtoren stapt, je collega over de knie legt en billenkoek geeft. Stel open vragen. Weet je iets niet? Geef het toe. Ga samen op zoek naar de antwoorden. Dit draagt niet alleen bij aan het stuk, maar ook aan de band met je collega.

Schrijfcoach zijn, maakt je een betere schrijver

Hier ben ik heilig van overtuigd. Als je de 4 tips leest, denk je misschien: ‘wow, dat is nogal wat.’ Dat valt best mee. Je zult zien dat het coachen van collega’s natuurlijk gaat. Een leuke bijkomstigheid is je eigen ontwikkeling. Door teksten van anderen te ontleden, ben je ook kritischer op je eigen teksten. Hierdoor worden jouw teksten scherper en daarmee ook jouw adviezen. Nou, beste lezer. Als dat geen win-winsituatie is, eet ik mijn tips op :-).

Meer weten over je collega's coachen op helder schrijven? 

Doe mee met onze training voor schrijfcoaches!
Top
chat