Hoe schrijf je een tekst die direct duidelijk is voor je lezers? Ik heb 10 schrijftips voor je op een rijtje gezet die je direct kunt toepassen in allerlei tekstsoorten. Van brieven en e-mails tot aan folders en webteksten.
Schrijftip 1: denk goed na over welke informatie je moet vertellen
Dit lijkt een open deur. Maar niets is minder waar. Het schrijven van een heldere tekst begint altijd met nadenken over hoeveel boodschappen je de lezer gaat geven. Beperk je daarbij. Geef alleen boodschappen die onmisbaar zijn voor de lezer en schrap de rest.
Schrijftip 2: breng de boodschappen in vetgedrukte koppen
Weet je welke boodschappen je wilt brengen? Laat deze dan uit de tekst ‘knallen.’ Maak de boodschappen vet of cursief. De bedoeling is dat de lezer in één oogopslag ziet wat hij moet weten.
Schrijftip 3: schrijf in een piramide
Onderbouw iedere boodschap met een kort stukje tekst. Zet hierin het belangrijkste bovenaan. Belangrijk: houd het kort!
Schrijftip 4: houd zinnen kort
Geef 1 boodschap per zin. En zet in de zin de belangrijkste informatie vooraan. Zorg ook voor een duidelijke grammaticale constructie. Dus geen bijzinnen, tussenzinnen of aanloopzinnen.
Schrijftip 5: kies bekende woorden
Hanteer hierbij het principe van de verzorgde spreektaal. Gebruik woorden die je ook op een feestje tegen je vrienden gebruikt. Dus geen typische schrijftaal, geen ‘dure’ woorden, niet te veel jargon en al helemaal geen ouderwetse taal. Ben je benieuwd of een woord begrijpelijk is? Of zoek je een ander woord voor een ingewikkeld woord? Neem eens een kijkje op onze website www.ishetb1.nl.
Schrijftip 6: gebruik niet te veel lijdende vormen en overbodige hulpwerkwoorden
Lijdende vormen zorgen vaak voor verwarring. Door een lijdende vorm (worden en zijn) blijft het namelijk onduidelijk wie wat doet. Ook veel hulpwerkwoorden (kunnen, zullen¸ gaan) maken een tekst onnodig lang.
Schrijftip 7: houd je tekst kort
Veel experts lopen het risico om te veel informatie in een tekst te stoppen. Houd je in. Te veel informatie heeft 2 nadelen.
1. Je tekst wordt lang (en dus onaantrekkelijk om te lezen).
2. Je tekst wordt ingewikkeld (de structuur wordt complex).
Schrijftip 8: bouw je tekst op in lagen
Denk bij het schrijven na over wat je in je basistekst wilt vertellen. Zet details en uitleg vervolgens in een bijlage. Wil je nog meer details kwijt? Verwijs in de bijlage naar een webtekst of folder. Zo laat je de lezer zelf kiezen tot welk detailniveau hij door wil gaan.
Schrijftip 9: maak je tekst persoonlijk
Teksten worden vaak geschreven voor grote groepen. Bijvoorbeeld polisvoorwaarden. Deze zijn bedoeld voor alle verzekerden. Daarom staat er ook vaak algemene informatie in. En informatie die voor de lezer niet relevant is. Maak deze teksten op maat. Noem bijvoorbeeld een concreet bedrag in plaats van ‘u ontvangt een bedrag per dag van 28/360 deel van het verzekerde inkomen van het eerstejaarsrisico.’
Schrijftip 10: gebruik de stopwatch
Heb je een tekst af? Leg hem voor aan een lezer en kijk wat hij nog weet nadat hij de tekst 30 seconden heeft bekeken.
Benieuwd of jij teksten schrijft die direct duidelijk zijn?
Je controleert via onze website eenvoudig welk taalniveau je teksten hebben. Is dat taalniveau B1? Dan zijn je teksten voor het grootste gedeelte van de Nederlanders makkelijk te lezen en goed te begrijpen. 'Scoor' je taalniveau B2, C1 of C2? Dan biedt ons softwareprogramma Klinkende Taal misschien uitkomst. Klinkende Taal onderstreept namelijk alle ingewikkelde woorden, zinnen en alinea's in jouw teksten. En geeft je adviezen om je teksten begrijpelijker te maken. Vraag gerust een gratis demo aan op klinkendetaal.nl.