Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Het is niet makkelijk om de juiste boodschap uit te dragen. In de juiste toon. Op het juiste moment. Een paar tips om met de media om te gaan.

 

Regelmatig worden lokale overheden en organisaties met een maatschappelijk belang door de media gevonden. Of ze maar even een statement willen afleggen. Het is niet makkelijk om de juiste boodschap uit te dragen. In de juiste toon. Op het juiste moment.

Brand bij een chemisch bedrijf.

Een mooi voorbeeld daarvan is de reactie van de burgemeester van Moerdijk op de grote brand bij een chemisch bedrijf. Hij reageerde direct na de ramp voor de televisie. Een stukje uit het interview:

 

  • Interviewer: "Welke stoffen zijn er vrijgekomen?"
  • Burgemeester: "Dat weet niemand"
  • Interviewer: "U heeft een lijst van alle stoffen die daar opgeslagen zijn, kunt u ons daar iets meer over vertellen?"
  • Burgemeester: "Dat is een lijst van meer dan 50 pagina's, daar kan ik u nauwelijks iets verstandigs over vertellen. Er staan heel veel spullen op die ik eng zou vinden."

 Nog een laatste uitsmijter van de burgemeester in hetzelfde interview:

"We kunnen alleen maar zeggen dat we het menselijk mogelijke op dit moment doen, meer dan dat zit er voorlopig niet in."

Beter omgaan met de media met deze 3 tips:

De burgemeester weet niet te overtuigen en mede daardoor stapt hij op. Wat had hij dan moeten doen? Een uitspraak als 'geen commentaar' was hem ook niet in dank afgenomen. Een paar kleine aanpassingen zorgen al snel voor verbetering.

Tip 1: win tijd.

Geef niet direct antwoord maar stel eerste een relevante tegenvraag. Bijvoorbeeld: "ik geef graag antwoord op uw vraag maar mag ik eerst vragen wie u bent" of "kunt u die vraag nog wat toelichten". Waarom? Twee redenen: je wint tijd om even rustig na te denken en je krijgt een beter beeld van de vragensteller en de gestelde vraag. Op die manier kun je de vraag veel beter beantwoorden.

Tip 2: Blijf de baas.

Laat ze niet met je aan de haal gaan. Weet je het antwoord op de vraag niet? Wees eerlijk en geef aan wanneer je het wel weet. Ben je er niet verantwoordelijk voor, verwijs dan door. Toon begrip, geef openheid van zaken zoveel je kunt en buig het gesprek om. Dat ziet er zo uit: "Ik begrijp de onrust heel erg goed en daarom wil ik iedereen graag van de juiste informatie voorzien. Op dit moment heb ik die informatie niet compleet maar over een uur kan ik uw vraag veel beter beantwoorden. Wat ik wel kan melden is dat we drie sporthallen ontruimd hebben zodat alle evacuees daar goed opgevangen kunnen worden." Niet vergeten, jij hebt de regie.

Tip 3: Neem de regie.

Zodra je weet wie de interviewer is dan weet je ook waar je hem voor kunt inzetten. Maak van de media je vriend en niet je vijand. Laat je niet overvallen, maar neem de regie! 
Top
chat