Hoe informeer je bewoners van verschillende nationaliteiten op een duidelijke en leuke manier?
A. Met een tekst die geschikt is voor lezers met taalniveau B1.
B. Met verschillende korte presentaties via Teams of Zoom.
C. Met een verrassende en duidelijke animatie of infographic.
Studentenhuisvester Idealis kiest steeds vaker voor antwoord C! “Onze huurders zijn studenten met allerlei verschillende nationaliteiten”, vertelt Marisca Wind-ter Burg, Marketing & Communicatie Specialist. “Daarom kiezen wij steeds vaker voor beeld. Veel beelden zijn namelijk universeel waardoor iedereen ze begrijpt, ongeacht afkomst. Bovendien kun je je boodschap met afbeeldingen op een leukere manier vertellen. Áls je ze goed inzet natuurlijk.” En daar kwam Loo van Eck in beeld!
Beeld om bewoners van over de hele wereld te bereiken …
“Een voorbeeld waarin wij beeld inzetten, is in onze animatie over inbraak. We hebben bewoners van over de hele wereld. En die zijn zich er niet altijd van bewust hoe gemakkelijk en op welke manieren er ingebroken kan worden. Of wat je kunt doen om inbraak te voorkomen. Veilig wonen staat bij ons voorop. Dus wilden we bewoners daar op een duidelijke, snelle en leuke manier bewust van maken. Een animatie is daar perfect voor.”
… en om belangrijke boodschappen in 1 oogopslag duidelijk te maken
“Een ander voorbeeld is dat we onze tevredenheidsonderzoeken voorheen altijd in tekst aan onze stakeholders presenteerden. Maar die onderzoeken zijn heel groot, waardoor het soms pakketten van wel 30 pagina’s werden. Mensen weten dan bijna niet waar ze moeten beginnen met lezen. Dus hebben we dit jaar een begeleidende infographic gemaakt waarin onze stakeholders in 1 oogopslag de belangrijkste resultaten zien. Willen ze over bepaalde resultaten meer weten? Dan kunnen ze de extra informatie in het begeleidende rapport vinden. Op die manier kiezen de stakeholders zelf tot welk detailniveau ze door willen lezen.”
Een kritische vormgever …
“Wij hadden zelf de expertise niet in huis om een animatie of infographic te maken. Dus hebben we Loo van Eck gevraagd om ons hierbij te helpen. Vanuit een eerdere samenwerking wisten we namelijk dat jullie hier ervaring mee hebben. En ik weet dat jullie kritisch zijn en goed meedenken over wat wel en niet slim is qua aanpak. Bovendien vinden we het prettig dat Loo van Eck veel woningcorporaties als klant heeft, omdat jullie daardoor precies weten wat er bij ons speelt.”
… met een opvallende werkwijze
“We startten de samenwerking met een kick-off. Daarin kreeg vormgever Maarten van der Lugt de belangrijkste informatie van ons. Die schreef hij vervolgens uit in een Word-document. Dat vonden wij eerst een beetje vreemd, want bij een infographic verwacht je eerder schetsen van beelden in plaats van tekst. Maar achteraf bleek dit een hele goede werkwijze! In het Word-document hebben we namelijk eerst de inhoud helemaal met elkaar afgestemd. Zodat Maarten zeker wist dat die goed was voordat hij ging vormgeven. Anders hadden we de infographic zomaar 10 keer heen en weer kunnen sturen. Nu ging het vormgeven juist lekker snel. En we zijn heel blij met het resultaat.”
3 wijze lessen over het inzetten van beeld …
“Nu we vaker beeld gebruiken, weten we goed waar we rekening mee willen houden. Zo vinden we het belangrijk dat de beelden niet kinderachtig zijn. We nemen onze bewoners en stakeholders serieus. Dat willen we ook met onze infographic en animatie uitstralen. Daarnaast willen we mensen met de beelden niet afstoten. Daarom gaan we ook in beeld voor een positieve benadering. We richten ons niet op de kleine groep bewoners die iets niet goed doet, maar we laten het gedrag zien dat we wíllen zien. En wat een grote groep nu ook al doet. En tot slot, en dit is een hele belangrijke, moeten beelden direct duidelijk zijn. Als je beelden met tekst nog moet toelichten, sla je de plank mis.”
… om ook weer mee te nemen in de toekomst
“In de toekomst blijven we regelmatig beeld inzetten om onze informatie over te brengen op stakeholders en bewoners. Zo willen we bijvoorbeeld een bibliotheek bouwen met afbeeldingen die wij zelf ook kunnen gebruiken in onze communicatie. Want: beelden werken!”