Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Henk Buesink is de eerste ambtenaar die de Direct Duidelijk-Prijs 'Best schrijvende ambtenaar' heeft gewonnen. Wij gingen met de trotse ambtenaar in gesprek. 

 

Onboarding.

Ambtelijk aanjager.
Eigenaarschap delen.
Van buiten naar binnen.
Binnenplanse wijziging.
Outreachend werken.

 

Achter het bureau van Henk Buesink, financieel specialist bij de gemeente Etten-Leur, hangt een lijst met dit soort woorden. Het zijn woorden die hij is tegengekomen in de teksten van zijn gemeente. En woorden waar hij zich vréselijk aan kan ergeren.

Gewoon zeggen wat je bedoelt

“Schrijvers moeten gewoon zeggen wat ze bedoelen. En niet onnodig moeilijke woorden gebruiken”, vindt Henk. Regelmatig zit hij zijn collega’s dan ook achter hun broek aan om hun teksten te verhelderen. Door die liefde voor heldere taal is Henk de eerste ambtenaar die de Direct Duidelijk-prijs ‘Best schrijvende ambtenaar’ heeft gewonnen. Wij gingen met de trotse ambtenaar in gesprek!

Collega’s nomineerden jou voor deze prijs. Waarom, denk je?

“Ik denk omdat collega’s mij regelmatig als ‘luis in de pels’ meemaken. Ik verzamel alle stukken voor de kadernota, jaarrekening en begroting. Het komt regelmatig voor dat ik de teksten daarvoor niet begrijp of dat ik denk dat een lezer ze niet begrijpt. Ik trek dan direct aan de bel bij de schrijver met vragen als: wat bedoel je hier precies mee en wat wil je nu eigenlijk zeggen? Op basis van die informatie herschrijf ik een stuk. Met goedkeuring van de schrijver natuurlijk.”

Welke uitdagingen kom je tegen bij het (her)schrijven van ingewikkelde teksten?

“Bij het schrijven van de begroting kwamen we bijvoorbeeld een uitdaging tegen. Daar moest nog een juridische tekst bij. Toen ik die tekst aangeleverd kreeg, heb ik tegen de schrijver moeten zeggen ‘Sorry, maar dit gaat ‘m niet worden.’ Ik snapte de juridische grondslag. Maar de tekst was zo ingewikkeld geschreven dat deze de heldere begroting, waar ik zoveel tijd en liefde in had gestoken, helemaal onderuit zou halen. In overleg hebben we de juridische tekst toen een stuk begrijpelijker gemaakt terwijl de inhoud overeind bleef.”


“Het lijkt alsof we als gemeente iets te verbergen hebben 

als we onze boodschap verpakken in onbegrijpelijke taal.

Terwijl ik weet dat dat niet zo is.”

Wat is jouw visie op heldere taal binnen de overheid?

“Ik vind dat inwoners in 1 keer moeten weten waar een tekst over gaat. Ik zie vaak teksten waarin schrijvers om de boodschap heen draaien. Of waarin ze onnodig moeilijke woorden gebruiken voor iets wat ze veel gemakkelijker kunnen zeggen. Daar krijg ik echt de kriebels van. Ik denk dan: schrijf het gewoon begrijpelijk op, zodat een lezer direct snapt wat je van hem wilt. Dat scheelt de lezer tijd. Maar de schrijver ook, want hij hoeft minder vragen te beantwoorden over zijn tekst. Bovendien lijkt het alsof we als gemeente iets te verbergen hebben als we onze boodschap verpakken in onbegrijpelijke taal. Terwijl ik weet dat dat niet zo is.”

Als financieel adviseur ben je een man van de cijfers. Waar komt je liefde voor heldere taal vandaan?

“Dat is wel grappig. 1 van de prijzen die ik heb gewonnen, is een jaarabonnement op het tijdschrift Onze Taal. En dat is precies het tijdschrift waar mijn vader altijd op geabonneerd was. Hij was er enorme fan van! Ik denk dat ik daar onbewust toch iets van meegekregen heb. Daarnaast was ik in mijn vorige werk in de verzekeringsbranche ook al veel met taal bezig. Bij het lezen van sommige teksten daar, had ik ook echt een missie te verrichten!”

Dit is de tweede keer dat de gemeente Etten-Leur in de prijzen valt. Wat zit er bij jullie in het water?

“Haha, klopt. Een aantal jaar geleden heeft Annemiek Voesenek de verkiezing Ambassadeur Heldere Taal gewonnen die Loo van Eck toen georganiseerd heeft. Zij heeft er in die tijd veel aan gedaan om heldere taal op de kaart van onze gemeente te zetten en te houden. Onder andere door schrijfcoaches op iedere afdeling aan te stellen. Zij helpen collega’s bij het verhelderen van hun teksten. De hele organisatie is dus wel bezig met heldere taal. Maar … er gaan natuurlijk ook weleens teksten de deur uit waarvan ik denk: oei, oei, oei. De woorden daaruit belanden dan weer op de lijst achter mijn bureau ☺.”

Je bent nu de ‘Best schrijvende ambtenaar van Nederland’. Wat ga je doen met je titel?

“Ik ga gewoon door met het werk dat ik nu doe. Dus ik blijf collega’s ‘achtervolgen’ en helpen om heldere teksten te schrijven. Daarnaast lijkt het me leuk om af en toe bij organisaties te spreken, zodat ik zoveel mogelijk mensen enthousiast kan maken over heldere taal.”
Top
chat