Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Tijdens een presentatie is het belangrijk dat je hulpmiddelen op een juiste manier inzet. Maar hoe doe je dat? In dit artikel vind je 10 tips over hoe je audiovisuele hulpmiddelen inzet tijdens een presentatie. 

 

‘En op de volgende slide ziet u een grafiek waarin ik de resultaten van ons bedrijf heb weergegeven. Horizontaal ziet u de jaren. Verticaal ziet u 5 kolommen in 5 verschillende kleuren. Elke kolom vertegenwoordigt een bedrag per divisie. Kijkt u maar rustig.’

 

De aanwezigen turen naar de kleurige slide. Kijken elkaar vragend aan. Fluisteren om uitleg van hun buurman, die vervolgens zijn schouders ophaalt. De oorzaak? De slide is te vol, de letters zijn te klein en de informatie is te complex. Boring …

Veel presentatoren maken gebruik van hulpmiddelen tijdens een presentatie

En dat is prima! Maar een voorwaarde daarbij is wel dat de middelen het verhaal moeten ondersteunen en niet moeten dragen, dat ze duidelijk en functioneel zijn. Hoe je dat bereikt? 10 tips!

Tip 1. Gebruik audiovisuele middelen alleen als ondersteuning tijdens een presentatie 

Uitgangspunt daarbij is soberheid. Hoe verleidelijk het ook is om met PowerPoint of Prezi een flitsende show te geven, onthoud dat het uiteindelijk om jouw presentatie gaat en niet om het presentatiemiddel.

Tip 2. Laat alleen zien wat je niet kunt vertellen

Gebruik een middel alleen om te laten zien wat je niet in woorden kunt vatten. Dat kan bijvoorbeeld een illustratie zijn van een nieuw product. Als je wél laat ziet wat je ook kunt vertellen, ben je bezig om jezelf en je verhaal te vervangen door plaatjes. En dat is zonde.

Tip 3. Gebruik weinig tekst

Als je tekst laat zien, beperk je dan tot steekwoorden. Het kost de kijker te veel energie om een heel verhaal door te nemen. Bovendien gunnen veel presentatoren de kijker niet de tijd om de tekst rustig te lezen. Let er ook op dat je geen slides vol cijfers laat zien. Dat kost de kijker ook te veel tijd!

Tip 4. Wees summier met hulpmiddelen tijdens een presentatie

Maak gebruik van hulpmiddelen, maar doe het wel summier. Sommige presentatoren proppen 50 dia’s in een half uur. Duidelijk te veel. Houd de balans: maximaal 1 illustratie in 2 minuten.

Tip 5. Maak de informatie goed zichtbaar

Niks is zo vervelend als een slide die niet goed te zien is voor de aanwezigen. Zorg dus voor grote letters en gepaste afstand. En … stap zelf ook eens opzij om uit beeld te verdwijnen.

Tip 6. Zorg voor apparatuur die werkt

Een abc’tje in presentatieland. Een kapotte beamerlamp of flikkerend beeld levert stress op bij de presentator en irritatie bij de kijker. Zorg dus dat je dit van tevoren goed hebt geregeld.

Tip 7. Zorg voor goede verlichting

‘Lichten uit’, zegt de presentator en de zaal wordt donker om het videoscherm goed uit te laten komen. Onmiddellijk zakken 3 mensen onderuit om even in te dutten. Waak daarvoor, houd het licht aan! Bovendien loop je in het donker het gevaar om het contact met het publiek te verliezen. Je bent onzichtbaar en bent voor het publiek dus niet meer aanwezig.

Ook zo'n moeite met de afsluiting van je presentatie?

Lees de blog: 3 tips voor een boeiend einde van je presentatie.

Tip 8. Praat niet tegen de slide

‘En hier ziet u …' De presentator draait zich om en wijst op het projectiescherm. Praten met je rug naar het publiek betekent contactverlies. Vermijd dit. Blijf het publiek aankijken.

Tip 9. Houd je mond als je een nieuwe slide laat zien

Zodra je het publiek iets nieuws laat zien, houd je even je mond. Geef het publiek de tijd om de slide te bekijken. Bovendien geeft dit je de tijd om zelf je verhaal weer even op orde te krijgen.

Tip 10. Voorkom taalfouten op de slides

Een prachtige slide. Perfecte timing. Maar dan … Iedereen begint te grinniken. Je kijkt op het scherm en ziet het direct. Er staat ‘marketingpan’. De ‘l’ vergeten. Geen nood voor een ervaren spreker. Die kletst zich er wel uit met een grapje. Maar voor de minder ervaren spreker is het een ramp.

Meer weten over hoe je een professionele presentatie geeft? 

In het boek 'Iedereen kan presenteren' leer je hoe je jouw publiek van de eerste tot en met de laatste minuut boeit. De truc? Je leert jouw zwakke punten te compenseren met jouw sterke punten. Dat is bijzonder effectief. Want het afleren van gewoontes is zoveel moeilijker dan het verbeteren van waar je al goed in bent. Wil je hiermee oefenen? Doe mee met onze training Professioneel presenteren.

 
Top
chat