Hoe schrijf je een goed artikel? Hoe zorg je ervoor dat de lezer start met het lezen van je artikel? En dat hij door blijft lezen? Daar is een dosis lef voor nodig ... Een aantal tips om artikelen met lef te schrijven!
'Ik ben helemaal niet creatief! Dus loop ik vast als ik weer een artikel moet schrijven. Zo saai. Zo voorspelbaar. Zo niet leuk voor de lezer. En de deadline hangt als een loden last om mijn nek.'
Een artikel schrijven met lef!
Herkenbaar? Geen zorgen, met wat eenvoudige tips schrijf je al een artikel dat de lezers tot aan de laatste letter verslinden. Grijp de lezer bij zijn strot en sleur hem naar binnen. Hoe boeiend en begrijpelijk je artikel ook is: je hebt er niets aan als de lezer het niet leest. Dus moet je die lezer eerst vangen en je artikel binnen sleuren. En dat vraagt om meer lef dan gebruikelijk.
Lef is ... je artikel een spraakmakende kop geven
Zoek de twist in je artikel, blaas die op en maak er je kop van. Schroom niet een quote als kop te kiezen. Het chapeau (de onderkop) zorgt wel voor de nuance. Bijvoorbeeld:
Kop: Ik heb slecht nieuws: ik neem ontslag ...
Chapeau: Zo staat op maandagochtend een collega aan uw bureau. Het is één van uw high potentials. Het laatste wat u wilt is dat diegene weggaat.
Kop: Raadsleden zijn lui en kunnen niet lezen!
Chapeau: De drukke baan, alle verantwoordelijkheden, de stápels stukken die ze door moeten lezen. Geen wonder dat een raadslid niet ieder voorstel van A tot Z uitpluist.
Lef is ... een opvallende afbeelding voor je artikel kiezen
Trek de aandacht van je lezer. Heel even, heel hard. Doe dit met een goede afbeelding en gebruik dat moment met een bijschrift dat de lezer de tekst in jaagt.
Lef is ... een verpakking die adembenemend is
Mensen zijn benieuwd naar mensen. Naar hun dramatiek. Hun gevoel. Hun realiteit. Introduceer dus mensen in je artikel. Die de cijfers een menselijk gezicht geven. Durf eens iets van jezelf als schrijver te laten zien. Je diepste emotie. Want dat bindt de lezer.
Wat wil je lezer weten?
Hij wil lezen over dingen die hij herkent. Over mensen die hem boeien. Je zal dus op je knieën moeten. Om je informatie zo te verpakken dat de lezer die herkent en begrijpt. Schrijf niet zoals jij het kwijt wilt maar schrijf zoals de lezer het wil lezen. Kruip daarvoor in de huid van je lezer.
Ook wil hij taal lezen die hij herkent. Woorden die hij zelf ook gebruikt. Zinnen die hem niet moe maken.
Dus ...
... niet inzake maar over
... niet krachtens maar door
... niet aangezien maar omdat
Daarom, beste schrijver, met je grote woordenschat. Kom van je troon. En schrijf zo simpel als de lezer wil.
Meer weten over hoe je goede artikelen of blogs schrijft?
Neem eens een kijkje bij de training Artikelen en blogs schrijven. En misschien vind je het leuk om de tips uit het boekje 'Hoe schrijf je een boeiend artikel' te lezen?