Contentmarketing is krachtig. Maar alleen als je de juiste content, op het juiste moment, op de juiste plaats weet te krijgen. Lees hoe!
Contentmarketing is hip. En terecht, want klanten zitten te wachten op een leverancier die relevante content geeft die hen helpt bij het oplossen van een probleem. Daarna vinden ze vanzelf de weg naar de leverancier om het bijbehorende product te kopen.
De zin van contentmarketing
Uit ons onderzoek ‘Hoe commercieel fit is uw marketing- en salesforce?’ blijkt dat steeds meer bedrijven de zin van contentmarketing inzien. Maar er steken ook een paar problemen de kop op bij de bedrijven die contentmarketing inzetten.
- Meer dan 50% weet niet voor wie de content relevant is.
- Slechts 32% weet waar en wanneer prospects en klanten met de content in aanraking komt.
- Ruim 40% heeft geen idee wat de contentmarketing oplevert.
Met andere woorden: we geloven steeds meer in de kracht van contentmarketing, maar dat is eerder op basis van intuïtie dan dat het goed is onderbouwd.
Contentmarketing vraagt om content mapping
Wat is de oplossing voor dit probleem? Weer een andere mooie, Engelse term: content mapping. In goed Nederlands gezegd: je zorgt dat je de content die je maakt op een slimme manier verspreidt en volgt. Een marketingmanager moet eigenlijk geen tekst, whitepaper, infographic, blog of tutorial laten maken zonder dat er een gedegen plan onder ligt. En dat is niet zo moeilijk. Kwestie van gezond verstand gebruiken. Hoe werkt het?
9 belangrijke stappen die iedere contentmarketeer moet kennen
1. Je neemt een onderwerp waar je je prospects of klanten meer over wilt laten weten
Dit kan een product of een dienst zijn. Maar het kan ook een onderwerp zijn waarop je wilt laten zien dat je expert bent. Bijvoorbeeld over content mapping ;-)
2. Je brengt de verschillende doelgroepen in kaart
Dit kun je zo fijnmazig doen als je wilt. Zelfs op leeftijd, geslacht, interessegebied, et cetera. Hoe fijnmaziger je de doelgroepsegmentatie maakt, hoe meer werk het is. Veel bedrijven hebben daar niet de tijd en de capaciteit voor. Bovendien beschikken de meeste bedrijven niet over de relevante data. Je kunt daarom ook beginnen met een grovere indeling. Bijvoorbeeld door een verdeling te maken tussen klanten en prospects. Of tussen verschillende functiegroepen. Zorg er wel voor dat je serieus werk maakt van deze doelgroepsegmentatie.
3. Je kijkt waar klanten of prospects zich oriënteren en kiest het kanaal
Dit is een lastige, want dit vraagt om onderzoek. Vaak weten bedrijven niet goed waar klanten of prospects zich oriënteren. Gelukkig heb je veel mogelijkheden om je content te plaatsen. Denk aan speciale sites die zich op doelgroepen richten. Ook kun je natuurlijk altijd gebruikmaken van eigen middelen zoals direct mail, websites, congressen, klantdagen, et cetera. Ieder platform is goed, zolang het de doelgroep maar bereikt.
4. Je bepaalt het doel van je content
Hierbij doel ik op 3 doelen: informeren, overtuigen of amuseren. Ik noem hier bewust niet ‘verkopen’, omdat bij contentmarketing de verkoop automatisch moet volgen uit het verspreiden van inhoudelijk relevante content. De keuze van het doel is zeer belangrijk. Het bepaalt namelijk sterk hoe de content eruit komt te zien. Kies ook altijd maar 1 doel. Hierdoor wordt de content namelijk beter.
5. Je kiest een motief
Je weet nu wie je via welk kanaal met welk doel wilt bereiken. Nu ga je nadenken over het motief. Daarmee bedoel ik dat je je verplaatst in de ontvanger en bedenkt waarom deze geïnteresseerd kan zijn in jouw content. Hierbij scherp je het onderwerp aan.
Een voorbeeld:
Stel dat je content wilt maken over een nieuwe auto en jouw publiek bestaat uit mannen van middelbare leeftijd, dan is het motief misschien status. Jouw content gaat dan uit van de status die de nieuwe auto oplevert. Misschien resulteert dit in een blog van een stoere man die iets over de auto vertelt. Of in een cool filmpje waarin de auto door de bergen rijdt.
Maak je content voor dezelfde auto maar nu voor moeders met kleine kinderen, dan is misschien praktisch nut een beter motief. De content kan dan bijvoorbeeld een animatie zijn over hoe je 3 vrolijke kinderen in een auto vervoert na een dagje zwemmen.
6. Je bepaalt het medium
Hiervoor gaf ik al verschillende media als voorbeeld. Als je het motief hebt bepaald, kies je welk medium je geschikt vindt. Denk hierbij aan webteksten, mailings, films, animaties, infographics, tutorials, et cetera. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vaak leidt de combinatie van de keuze van een motief en een kanaal al automatisch tot een bepaald medium.
7. Je bedenkt een (op)volgmethode
Belangrijk om het effect te meten. Zet je een whitepaper online, registreer je wie hem downloadt en bel je die persoon vervolgens na? Of kies je voor een mailing en kijk je aan de achterkant wie de mailing opent? De technische methoden om (online) content te volgen zijn groot.
8. Je maakt de content
Laat je content maken door een expert. Schrijven is een vak. Net als het maken van video’s of animaties. Natuurlijk helpen wij daar graag bij!
9. Je verspreidt de content
De laatste stap. Succes is nu verzekerd …
Hoe gebruikt jouw organisatie contentmarketing?
Ben je zelf druk bezig contentmarketing van jouw organisatie doelgerichter te maken? Kijk dan eens naar onze Toolkit Contentmarketing©. Daarin vind je verschillende instrumenten om op een creatieve manier meer grip te krijgen op jouw contentmarketing-activiteiten.