Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Veel jaarverslagen zijn slaapverwekkend. Hoe zorg je ervoor dat je een jaarverslag schrijft dat wél boeiend is? 4 tips!

 

“De organisatie heeft tussen 1 januari en 31 december 2019 een resultaat ...” Wat? Oh, sorry ik was in slaap gevallen. Dat zie ik vaak: een jaarverslag zo droog als een eetlepel kaneel. Zonde! Het jaarverslag is een kans om jezelf te laten zien. Om je visitekaartje af te geven. En daar help ik je graag bij. Daarom hier 4 tips voor een boeiend jaarverslag.

Tip 1. Een boeiend jaarverslag vertelt het verhaal achter de cijfers

Ik zou bijna zeggen: schrijf een jaarverslag om te janken. Letterlijk. Geloof het of niet, maar vorige week raakte ik oprecht geëmotioneerd door een jaarverslag. De schrijver had begrepen dat achter elk cijfer een verhaal schuilgaat. Deze uitvaartverzekeraar somde geen droge cijfers op, maar deelde het – voor mij als vader - hartverscheurende verhaal van de uitvaart van een stilgeboren kindje. Daarmee vertelde de uitvaartverzekeraar mij: als jij door een diep dal gaat, staan wij voor je klaar. Welk verhaal gaat er schuil achter jullie cijfers?

Tip 2. Denk na over hoe je je jaarverslag vertelt

Niet alleen wat je vertelt, maar ook hoe je vertelt, maakt een wereld van verschil. Het geschreven woord geeft je zoveel meer mogelijkheden dan alleen de opsomming van feiten. Laat een directeur de resultaten vertellen in een interview. Schrijf een kort verhaal over een fictieve held (je klant). Of laat je innerlijke poëet de vrije loop. Rozen verwelken, schepen vergaan, een jaarverslag blijft altijd bestaan.

Tip 3. Maak je jaarverslag levendig met visuals

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het hoeft natuurlijk niet bij taalspel te blijven. Een prachtige manier om te laten zien wie je bent, is je jaarverslag opfleuren met prachtige visuals. En kies dan niet alleen voor staafdiagrammen en taartpunten, maar maak er iets van dat echt bij jullie past. Bijvoorbeeld een woningcorporatie die flatgebouwen maakte van de staven in een staafdiagram.

Tip 4: Vertaal je jaarverslag naar een film of animatie

Je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan en geschreven tekst helemaal loslaten: maak er een video of animatie van! Dat verhaal dat achter jullie cijfers schuilgaat? Laat het vertellen door de betrokkenen zelf. Dat korte verhaal dat je schreef? Laat het tot leven komen in een animatie. Die verzen die je dichtte? Laat ze voordragen door een directeur, omlijst met gepaste muziek en sfeerbeelden. Laat je fantasie de vrije loop. Want een jaarverslag is zoveel meer dan een verplicht nummertje.

Hulp nodig bij het schrijven van een boeiend jaarverslag? 

Geïnspireerd, maar geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je graag! Laat ons je teksten schrijven of een video of animatie maken van je jaarverslag. Wil je liever zelf aan de slag? Denk dan eens aan onze training Visueel Communiceren.

 
Top
chat