Er zijn 3 eisen die wij aan een website stellen: helder, helder, helder!
Een goede website is helder op alle fronten: taalgebruik, structuur en navigatie.
Taalgebruik: binnen 2 seconden geïnteresseerd
Google maakt van ons snelle en vluchtige zoekers. Vinden we de juiste informatie niet op een site? Dan weten we dat er nog minstens 50 andere relevante zoekresultaten beschikbaar zijn. We willen niet meer te lang zoeken naar relevantie. Helderheid in je taalgebruik zorgt ervoor dat de lezer binnen 2 seconden weet:
- of de website interessant en relevant voor hem is;
- hoe hij meer informatie kan krijgen.
Structuur: binnen 9 seconden overtuigd
Surfers willen eerst de krenten en dan de pap. Je hebt 9 seconden om de lezer te informeren of te activeren verder te lezen. Tel maar eens tot 9. Deze 9 seconden zijn zo voorbij en in die tijd moet je overtuigen. Dat betekent: kiezen. Je kunt niet alles direct kwijt. Dus geef alleen de kernboodschap, in zeer duidelijke taal.
Navigatie: binnen 3 muisklikken geïnformeerd
Iedere muisklik is te veel. Zorg daarom dat de lezer maximaal 3 keer hoeft te klikken om de volledige informatie te krijgen. Bouw deze informatie op in laagjes:
- Kernboodschap: Wij verkopen goedkope skelters
- Uitleg: We hebben 20 verschillende modellen + prijsinformatie
- Achtergrondinformatie: alles over materialen en levertijden
Klaar om je website te gaan maken? Nog niet helemaal. Stel jezelf eerst 3 vragen.
Waarvoor is je website?
Kies bij het maken van de site het doel van je site. Het doel bepaalt namelijk alles: taalgebruik, opbouw, inhoud. Een verkoopsite is anders dan een journalistieke site. Een voorlichtende site wijkt af van een funsite. Kan een site meerdere doelen tegelijk hebben? Het is lastig, maar zeker mogelijk. Als je maar een zeer duidelijke splitsing maakt!
Voor wie is je website?
Voor wie schrijf je? Heb je geen idee? Hou dan maar op! Je site slaat alleen aan als je weet wie je lezers zijn. Wat zijn hun motieven? Wat zijn hun vooroordelen? Wat vinden ze boeiend? Zijn ze gevoelig voor rationele of emotionele argumenten. En ... hoe speel je hierop in?
Wat is de toon op je website?
Je site heeft succes als je in de juiste taal de juiste dingen zegt. Het is niet alleen wát je zegt, maar ook hóe je het zegt. Serieus of populair? Vriendelijk of dwingend? Ouderwets of modern? Persoonlijk of afstandelijk? Eenvoudig of ingewikkeld? Heel veel keuzes. Wat is nou slim? Dat zijn de keuzes die aansluiten bij de lezer en de situatie. Zorg dus dat je je lezers kent.
Maak je website kloppend
Krijg ik geen error als ik ergens op klik? Zijn alle links actief? Is de navigatie logisch? Hoeft de bezoeker niet te lang te zoeken naar informatie? En nog belangrijker: volgt de navigatie de denklijn van de lezer? Sluit het aan bij zijn informatiebehoefte? De navigatie van een site is heel belangrijk. Navigeren mag niet opvallen. Ga maar eens na: als je te lang moet zoeken naar de informatie waar je behoefte aan hebt, haak je na verloop van tijd af.
Niet alles hoeft op je website
En heb je eenmaal een website, zorg dan dat deze blijft aansluiten bij je doel, bezoekers en toon. Niet ieder berichtje hoeft op de site. Misschien is LinkedIn soms een beter middel. Of een brief of een brochure? Of een telefoontje? Of een app? De maatschappij verandert snel. En daarmee de rol van de media die je het beste kunt gebruiken. Ga bewust om met je communicatiemiddelen en ken je lezer. Meer hierover lees je in onze blog over content mapping.