Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Te veel of teveel? Te kort of tekort? Zo ver of zover? Ten slotte of tenslotte? Ten minste of tenminste? In dit artikel lees je wanneer je deze woorden los of aan elkaar schrijft.

 

Door corona staan vakanties al een tijdje op een laag pitje. Maar ik had het geluk dat ik in de zomer tóch een kort reisje mocht maken. Ik neem je even mee naar de dag van vertrek …

Na een uur in de trein kom ik aan op Schiphol. Ik voel direct de
 levendige sfeer die er hangt van mensen die niet kunnen wachten om op vakantie te gaan. En van mensen die niet kunnen wachten om een geliefde weer in de armen te sluiten. Zelf hoor ik bij de eerste categorie! Met mijn rolkoffer achter me aan, been ik naar de borden met vertrektijden. Atlanta, Milaan, Nice, Zurich … Ik tuur naar alle bestemmingen totdat ik die van mij zie staan. Hebbes: Valencia! Ik trek mijn rolkoffer een tikkie gehaast weer achter me aan richting de incheckbalies. Daar aangekomen, zie ik een bord dat een vraag bij me oproept:

 

schrijf je dit woord aan elkaar of los

Mogen mensen die ouder zijn dan 18 ook inchecken bij balierij 11?

Hoe het er nu staat niet. Nu mogen namelijk alleen reizende kinderen in die rij inchecken (dus alléén kinderen die reizen). Terwijl de vliegtuigmaatschappij bedoelt: kinderen die alleen reizen (zonder een volwassene die toezicht houdt).  

1 spatie en de betekenis van een woord is anders!

Alleenreizende kinderen betekent echt iets anders dan alleen reizende kinderen. En wat denk je van blindengeleidehond, langeafstandsloper of stemlokaal? Met spaties krijgen die woorden ineens een hele andere betekenis.

Er zijn veel woorden die je los én aan elkaar kunt schrijven

Het ligt aan de manier waarop je het woord gebruikt of je het woord los of aan elkaar schrijft. In dit artikel heb ik een aantal van dat soort woorden, die je waarschijnlijk best vaak gebruikt, voor je op een rijtje gezet. Zodat jij voortaan altijd schrijft wat je bedoelt ;-).

Te veel of teveel? Te kort of tekort?

Te veel/te kort

Is het woord bijvoeglijk gebruikt? Dan schrijf je het los.

 • Ze heeft te veel ontvangen. 
 • Ze heeft te kort de tijd gehad.

 

Ezelsbruggetje: als je te weglaat, klopt de zin grammaticaal nog steeds:

 • Ze heeft […] veel ontvangen.
 • Ze heeft […] kort de tijd gehad.

Teveel/tekort

Is het een zelfstandig naamwoord (een woord waar je de, het of een voor kunt zetten)? Dan schrijf je het aan elkaar.

 • Het teveel heeft ze direct terugbetaald.
 • Een tekort aan vitamine D kan vervelende gevolgen hebben.

Zo ver of zover?

Zo ver

Je gebruikt zo ver als je er een afstand mee wilt aangeven. 

 • Zijn kamer ligt niet zo ver van jouw kamer.
 • De school ligt zo ver weg van ons nieuwe huis.
 • Ik ben niet zo ver gekomen tijdens de wandeltocht.

Zover

Wil je geen afstand aangeven? Dan gebruik je zover.

 • Het is zover: het besluit is genomen!
 • Tot zover mijn presentatie. Zijn er nog vragen?
 • Ben je zover? Ik wil graag gaan.

Ten slotte of tenslotte?

Ten slotte

Je schrijft dit woord los als je de letterlijke betekenis bedoelt: tot slot.

 • Ten slotte wil ik Stefan aan het woord laten.
 • Ten slotte vat ik mijn verhaal nog even kort samen.
 • De plek op mijn been werd eerst blauw, toen paars en ten slotte geel.

Tenslotte

Je schrijft dit woord aan elkaar als je de figuurlijke betekenis bedoelt: per slot van rekening.

 • Neem jij maar pauze. Jij bent tenslotte als eerste begonnen vandaag.
 • Ik presenteer het onderzoek. Ik ben tenslotte degene die er een jaar aan heeft gewerkt.
 • We nemen nog een borrel. Je wordt tenslotte maar 1 keer 50!

Ten minste of tenminste?

Ten minste

Je schrijft dit woord los als je de letterlijke betekenis bedoelt: minstens/op z’n minst.

 • Je moet de verf ten minste 1 dag laten drogen.
 • Je hebt ten minste 3 jaar werkervaring nodig voor deze functie.

Tenminste

Je schrijft dit woord aan elkaar als je de figuurlijke betekenis bedoelt: althans/in ieder geval.

 • Hij kan erbij zijn. Tenminste … dat denk ik!
 • Wil jij het programma installeren? Jij weet tenminste wat je doet.

Taalfouten in teksten hebben hetzelfde effect als spinazie tussen je tanden 

Ze leiden je lezer af van de inhoud van je tekst. En de lezer neemt jou en je boodschap zelfs minder serieus. Zonde. Maar ook in 2 uur op te lossen! Met onze e-learning Foutloos Nederlands. Oefen je liever wat uitgebreider? Dan kun je meedoen met onze training Spelling en grammatica

 

Wil je alle taalregels op een rijtje hebben? Download dan onze gratis Loo van Eck-app. Dan heb je ze altijd bij je. 

 

een woord aan elkaar of los schrijven




Top
chat