Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Boeiende presentaties geven, hoe doe je dat? 5 tips!

 

Je hebt een goed inhoudelijk verhaal met veel waardevolle informatie voor je publiek. Maar dan moet je wel voorkomen dat je publiek afdwaalt tijdens je presentatie. Of in slaap valt. Anders is alle voorbereiding voor niets geweest.

Tip 1: gebruik de ruimte

Heb je veel ruimte om je presentatie te geven? Bijvoorbeeld een podium of een grote zaal? Maak er dan gebruik van! Blijf niet star op 1 plek staan. Loop op en neer. En loop de groep in als je een u-vormopstelling hebt. Doe het wel zo dat je jezelf er prettig bij voelt.

Tip 2: spreek vooraf met je publiek

Zorg dat je vooraf een paar mensen in het publiek spreekt. Dat maakt je rustiger. Bovendien heb je dan een paar ankerpunten in de zaal. Je kunt mensen zelfs vooraf vragen om af en toe een vraag te stellen. Daarmee regel je interactie.

Tip 3: herhaal de vraag

Stelt iemand in het publiek een vraag? Herhaal deze dan. Vaak hebben andere mensen in het publiek de vraag namelijk gemist. Bovendien geef je jezelf door de vraag te herhalen de kans om nog even na te denken over het antwoord. Controleer nadat je het antwoord hebt gegeven of de vraagsteller er tevreden mee is.

Tip 4: gebruik PowerPoint alleen als ondersteuning

Er zijn te veel presentatoren die een PowerPointpresentatie van 200 slides gebruiken om hun verhaal te doen. Dat is geen presenteren, dat is oplezen. Zorg dat je het aantal slides beperkt. En dat iedere slide jouw verhaal ondersteunt, in plaats van andersom.

Tip 5: gebruik basisuitspraken

Een basisuitspraak is een zin die de rest van de informatie inleidt. Gebruik basisuitspraken in je presentatie en op je slides. Je hebt:

  • Stellende basisuitspraken: 'U krijgt een beter bedrijf als u deze software gebruikt’.
  • Structurerende basisuitspraken: 'Er zijn 3 redenen waarom u deze software moet gebruiken’.
  • Prikkelende basisuitspraken: 'U bent morgen niet meer nodig'.

Meer weten over hoe je een boeiende presentatie geeft?

In het boek 'Iedereen kan presenteren' leer je hoe je jouw publiek van de eerste tot en met de laatste minuut boeit met je presentaties. De truc? Je leert jouw zwakke punten te compenseren met jouw sterke punten. Dat is bijzonder effectief. Want het afleren van gewoontes is zoveel moeilijker dan het verbeteren van waar je al goed in bent. Wil je hiermee oefenen? Doe dan mee met onze training Professioneel presenteren.
Top
chat