Loo van Eck | de grootste opleider in schrijven

Presenteren vind ik doodeng. Dus deed ik een training Professioneel presenteren. Dit zijn de 3 belangrijkste tips die ik leerde voor een goede professionele presentatie.

 

"Niet omdat het moet, maar omdat het kan"

 

Ooit werd je haast doodgegooid met deze slagzin van Tele2, maar het telecombedrijf heeft mij (weliswaar onbedoeld) wel een nieuw motto gegeven voor als ik weer een presentatie moet geven. In dit blog ga ik uitleggen hoe dat is gekomen.

Stressen voor een presentatie

Presenteren vind ik doodeng. Daarin ben ik vast niet de enige. Maar helaas, het is bijna wekelijkse kost voor mij. En ik weet inmiddels ook wel hoe het moet, maar toch sta ik iedere keer weer te stressen. Ook tijdens de presentatie. Praat ik niet te snel? Denk ik wel aan mijn handgebaren? Oh ja, mensen aankijken …

3 tips voor een goede professionele presentatie

Dus deed ik laatst mee aan de open training Professioneel presenteren bij Loo van Eck. Na een intensieve dag van luisteren, meedenken en presenteren heb ik 3 belangrijke inzichten gekregen.

1. Vertel je verhaal, de rest komt wel

Ik was altijd zo veel bezig met mijn houding, handgebaren en intonatie tijdens het presenteren, dat ik het verhaal nog wel eens kwijtraakte. Terwijl dat gestress eigenlijk helemaal niet nodig is. Een van de oefeningen die ik moest doen was een korte anekdote vertellen over een ervaring die ik anderen aan zou raden. Hier gebeurde iets grappigs. Ik was zo bezig met het vertellen van mijn verhaaltje, dat ik helemaal niet bezig was met handgebaren of met het aankijken van het publiek. En toch deed ik dat wel allemaal. Doordat ik een verhaal aan het vertellen was, in plaats van dat ik een presentatie gaf, ging ik er zelf in op. En zo gingen anderen erin mee, hoorde ik achteraf.

Wil je meer weten over het gebruik van hulpmiddelen tijdens je presentatie?

Lees de blog: Zo gebruik je hulpmiddelen tijdens een presentatie.

2. PowerPoint is helemaal niet noodzakelijk voor een effectieve presentatie

“Waarom doe je die presentatie niet zonder PowerPoint?” Toen de trainer dat zei, raakte ik in paniek. Hoezo zonder PowerPoint? Ik gebruik er altijd een. Wat als ik de draad van mijn verhaal kwijtraak of het publiek zijn aandacht verliest? En toch wilde ik het een keertje proberen. Kijken of ik het kon. Maar ik had wel snel wat steekwoorden op een blaadje geschreven. Tot mijn eigen verbazing heb ik daar geen enkele keer op gekeken. Ik kon me niet meer verschuilen achter de slides, maar daar werd de presentatie wel aandachtiger en interactiever van. Voortaan ga ik goed nadenken of ik wel een PowerPoint nodig heb om mijn boodschap goed over te brengen.

3. Weet wat je met de presentatie wil bereiken

Dit klinkt heel logisch, maar toch ging het hier bij mij nog wel eens mis. Om een presentatie te laten slagen, is het belangrijk dat ik weet wat de hoofdboodschap is die ik wil overbrengen aan het publiek. Wat moeten mijn luisteraars onthouden? En wat moeten ze met deze boodschap doen? Bij de training moesten we de hoofdboodschap van de presentatie uitschrijven op papier, met daarbij de sub-boodschappen. Dit was een heel fijne manier om duidelijk te krijgen wat je precies moet vertellen zodat je niet op allerlei zijpaadjes belandt.

Wil je meer weten over een goede afsluiting van je presentatie?

Lees de blog: 3 tips voor een boeiend einde van je presentatie

Mijn nieuw motto voor professionele presentaties

En zo is de slagzin van Tele2 mijn eigen motto geworden. De volgende keer dat ik weer een presentatie moet geven, zal dit mantra zich herhalen in mijn hoofd: “Ik doe deze presentatie niet omdat het moet, maar omdat ík het kan.”

Meer weten over hoe je een boeiende presentatie geeft? 

In het boek 'Iedereen kan presenteren' leer je hoe je jouw publiek van de eerste tot en met de laatste minuut boeit met je presentaties. De truc? Je leert jouw zwakke punten te compenseren met jouw sterke punten. Dat is bijzonder effectief. Want het afleren van gewoontes is zoveel moeilijker dan het verbeteren van waar je al goed in bent. Wil je hiermee oefenen? Doe mee met onze training Professioneel presenteren.

 
Top
chat